Przepis na zupę brokułową :)

by mariabronek

Dzisiaj po raz pierwszy na moim blogu zagoszczą kulinaria. Postanowiłam, że podzielę się z czytelnikami przepisem na zupę brokułową. Zupę-krem, gwoli ścisłości. Jest gęsta i bardzo sycąca – czasami nawet mój mąż nie ma siły na zjedzenie od razu drugiego dania, a to coś znaczy. Zachęcam do wykorzystania przepisu 🙂

Potrzebne składniki:

  • brokuły (kupowane na sztuki – max 2 sztuki),
  • trzy marchewki,
  • kilka dużych ziemniaków,
  • 100 g serka topionego lub śmietana 18%,
  • cebula,
  • koperek lub pietruszka,
  • sól i pieprz.

Brokuły myjemy i kroimy na małe kawałki. Marchewki i ziemniaki obieramy, marchewki kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. W tym czasie zaczynamy gotować już brokuły, marchewkę i ziemniaki – aż zmiękną. W trakcie gotowania można dolewać wody. Po 10 minutach dodajemy cebulkę. Kiedy żaden składnik nie będzie już twardy, dodajemy serek topiony lub śmietanę, aby zupa trochę zgęstniała. Energicznie mieszamy i gotujemy dalej ok. 10 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy zupa przestygnie, możemy ją zmiksować za pomocą blendera. Można też użyć miksera, ale wtedy nie wyjdzie nam idealny krem 🙂 Możemy udekorować zupę w talerzu pietruszką lub koperkiem, dodać na wierzch trochę śmietanki. Smacznego!

Advertisements